ECSONG
A Nutty Quiz

This quiz was prepared for the Nutters' Bus Tour of Eastern Ontario, 29 September 2001, by Hank Jones. Have fun with it - we did!

  1. What is the farthest north walnuts have been found in Canada?
    a) Newfoundland b) Yukon c) Ottawa d) the Arctic
    answer: the Arctic! (Today, black walnuts bear nuts only as far north as Calumet Island Ontario.)
  2. Which bird does not eat nuts?
    a) chickadee b) osprey c) bluejay d) nuthatch
    answer: Ospreys eat almost entirely fish. All the others just love nuts, of all kinds.
  3. Which nut has a bitter taste?
    a) red oak b) white oak c) butternut d) beech
    answer: red oak. Its acorns take two years to mature and contain a great deal of tannin. White oak acorns are often called 'the grain that growns on trees' and were widely used by our First Peoples for food. Butternut and beech both have delicious nuts.
  4. Which nut is poisonous?
    a) ginkgo b) beaked hazel c) horsechestnut d) shagbark hickory
    answer: horsechestnut. You can find lots of delicious recipes for the others in our Recipes in a Nutshell.
  5. Which nut plant is a natural shrub?
    a) oak b) hickory c) beaked hazel d) ginkgo
    answer: 1) beaked hazel
  6. Which nut tree makes the best ink?
    a) hackberry b) butternut c) oak d) beech
    answer: oak leaf galls make an excellent ink.
  7. Which nut tree grows 'nutlets'?
    a) white oak b) hackberry c) horsechestnut d) butternut
    answer: hackberry. White oak nuts are called acorns; both horsechestnut and butternut grow full size nuts.
  8. Which nut tree has leaves shaped like fans?
    a) horsechestnut b) ginkgo c) beaked hazel d) hackberry
    answer: ginkgo.
  9. Which nut tree has smelly fruit?
    a) horsechestnut b) ginkgo c) beaked hazel d) hackberry
    answer: ginkgo. And how! (Because of the smell produced by rotting ginkgo fruit, most ginkgos used in landscaping are male trees that don't produce fruit.)
  10. Which nut tree has the biggest leaves?
    a) black walnut b) shagbark c) white oak d) horsechestnut
    answer: horsechestnut leaves, made up of up to 7 leaflets, can reach 20 cm in diameter. Black walnut leaves reach 20 cm in length but only 12 cm in width, with up to 23 leaflets; shagbark 15 cm length and 12 cm width; white oak 15 cm in length and 10 cm wide. Of course, the single leaf of white oak is much bigger than the leaflets of the others.
  11. Which nut tree has the biggest nuts?
    a) hackberry b) black walnut c) bur oak d) beech
    answer: in Eastern Ontario, black walnut. However, ECSONG has an experimental plantation of bur oak from Texas whose acorns are larger than most black walnut, so the answer to this question may change in a few years.
  12. Which nut tree has the shaggiest bark?
    a) bur oak b) shagbark hickory c) black walnut d) beech
    answer: as the name might tell you, shagbark hickory!
  13. Which nut tree has the smoothest bark?
    a) red oak b) beech c) ginkgo d) butternut
    answer: beech.
  14. a red squirrel's cache of butternuts in a fork of the tree Which nut tree is most widespread in Canada?
    a) black walnut b) bitternut hickory c) bur oak d) beaked hazel
    answer: bur oak - it ranges from the north end of Lake Winnipegosis Manitoba through New Liskeard Ontario and Quebec City to the west side of the Bay of Fundy. (Beaked hazel might be more widespread, but is not a tree!)
  15. Which nut tree might have a bear's nest in it?
    a) butternut b) beech c) beaked hazel d) black walnut
    answer: beech.
  16. Which nuts can stain your hands dark?
    a) black walnut b) ginkgo c) hackberry d) red oak
    answer: black walnut.
  17. Which nuts often sprout in the fall?
    a) butternut b) ginkgo c) horsechestnut d) white oak
    answer: members of the white oak group normally sprout in the fall. The others mentioned normally require a cold period (stratification) before they will sprout.
  18. Which oak has pointy leaves?
    a) white oak b) bur oak c) swamp white oak d) red oak
    answer: all members of the red oak family have pointed lobes. The others are members of the white oak group which have rounded lobes.
  19. Which squirrel in Eastern Ontario does not bury nuts?
    a) red squirrel b) fox squirrel c) black squirrel d) gray squirrel
    answer: red squirrels cache seeds in dry locations such as hollows in trees. (Our black-coloured squirrels are a colour morph of Sciurus carolinensis, the 'gray squirrel'. Fox squirrels are a southern species and have not been recorded in Eastern Ontario.)
  20. Which nut grows farthest north in Canada?
    a) red oak b) bur oak c) beaked hazel d) butternut
    answer: bur oak is found at the north end of Lake Winnipegosis Manitoba, 54°N. Red oak grows on the north edge of the Gaspé peninsula at 49.2°N; beaked hazel is known from Timmins Ontario, 48.5°N, while butternut reaches only to the Isle d'Orléans, 47°N.

Provided by ECSONG. Feel free to copy with a credit.